2012. február 11., szombat

Téli kirándulás Zsolnay kincsek közé

A kreativitásnak sokféle szintje létezik. A pécsi Zsolnay gyár elmúlt évtizedek során készült porcelánjai például elképesztő kreativitásról árulkodnak.

Természetesen akkorra sikerült összehozni a Zsolnay Negyedbe a kirándulást, amikor leesett a hó, de nem szerettem volna elhalasztani, mert már nagyon kíváncsi voltam az új gyűjteményekre. Pécsen, a belvárosban található Zsolnay Múzeumban, az utóbbi időben évente 1-2 alkalommal megfordultam, már szinte fejből tudom, hogy mi után mi következik, mégis megunhatatlan. Nagyon szeretem a változatos formákat, színeket és technikákat. Azt hiszem az tetszik a legjobban, hogy a gyár vezetői nem ragadtak le egy stílus mellett, hatalmas kísérletező vágy hajtotta mindet, ezért alkalmazták a legkülönbözőbb művészeket és tudtak évről-évre újat alkotni.
Már régóta terveztem, hogy megnézem a Zsolnay negyedben megnyílt új gyűjteményt, A Zsolnay aranykora névre keresztelt kiállításon. Fantasztikus volt a tárlat, minden terem valami egészen újat tartogatott. Legjobban a földszinti teremben található szecessziós stílusban készült mini vázák tetszettek, amik eozin mintákkal vannak díszítve. De beszéljenek inkább a képek, itt van néhány fotó kedvcsinálónak:

A Zsolnay Negyed épületei 
 Nyáron valószínűleg még látványosabb lesz, ha a rengeteg szoborról lekerül a védőburkolat. Az épületek még így is nagyon mutatósak voltak.


Két rétegű váza. A belső réteg is mintázva van!




Kánaán - szecessziós vázák között

Az eozin mintával rajzolt vázák
Ha már arra jártunk, természetesen a Rózsaszín kiállítás sem maradhatott ki. Zsolnay Vilmos pink-kísérleteinek nyomán születtek azok a használati tárgyak, amik megtöltötték a három helyiséget. Boroskancsók, bögrék, kuglófsütők, szappantartók, teáskannák, zsírosbödönök... voltak kiállítva, mindből több darab, hogy jól látszódjon a rózsaszín sokféle árnyalata.

Zsírosbödönök rózsaszínben - nincs két egyforma

Remélhetőleg nyárra megnyílik a Zsolnay Negyed minden egysége.  A tervekben szerepel egy planetárium is és még több kiállítás. Már most is üzemel a Labor, ami egyfajta Csodák palotája. Rendszeresen vannak kézműves foglalkozások, színházi és koncert előadások. Szóval legközelebb, egy szép nyári napon (amikor garantáltan nincs hó), biztosan eltöltök majd egy teljes napot vagy hétvégét ebben a kreatív és kulturálisan nagyon sokszínű negyedben.

U.i.: A fotókat apukám készítette. :) Köszönet neki érte, és nagy dicséret illeti, hogy a lehetetlen múzeumi megvilágítás és üvegvitrinek ellenére ilyen jó fotókat csinált!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése