2012. június 28., csütörtök

Ruha 'újratervezés'

Biztosan ti is jártatok már úgy, hogy megláttatok egy ruhát az üzletben és nagyon megtetszett a színe, az anyaga vagy a mintája, de a fazonja vagy a mérete nem volt az igazi. Ilyenkor szomorú szívvel otthagyjuk a boltban a rucit... A rutinos varrógép használók azonban rögtön meglátják a lehetőséget, viszik haza az új szerzeményt, miközben a szemük előtt már egy egészen új ruha képe lebeg.
Én sajnos elég ritkán veszem elő a varrógépet, pedig szeretek varrni, bár egy vadiúj, drága ruhának biztos nem esnék neki. Egy turisat vagy örökölt holmit viszont nem is rossz ötlet átalakítani! Remek inspirációt adott ehhez Jillian, aki egy amerikai blogger és a blogjában minden nap egy-egy átalakított ruhát mutat be. Ő olyan ruhákat használ fel, amik egyébként a szeméttelepen végezték volna, így a környezettel is jót tesz, az átalakított ruhákat pedig olyan üzletnek adományozza, amely bevétele női menedékhelyeket támogat.
Megmutatom a kedvenceimet tőle:

Ez a halacskás anyag nagyon tetszik és ruha is, amit varázsolt belőle:


Lapszoknyából nyári ruha:

Farmerruha virágos hímzéssel:

A levágott anyagot sem kell kidobni, mutatós dísz lehet belőle a ruhán:

Angliában is sok olyan boltot látni, amit egy-egy jótékonysági szervezet üzemeltet. Vannak ruhaboltok, könyvesboltok, zeneboltok és bolhapiac szerűek is. A készletet nem vásárolják, hanem adományként kapják - pl. bármikor bevihetem a megunt könyveimet -, majd beárazzák és olcsón  eladják másnak. A bevétel pedig jó célokat szolgál. Ilyen egyszerű az egész és így még hulladékból is kevesebb termelődik, ami a környezetnek is jó. :)

2 megjegyzés:

  1. Hát ez tök jó. Ilyen adománybolt,ha jól tudom már Pesten is működik, reméljük itt is egyre több helyen lesz. :)

    VálaszTörlés
  2. Ez mennyire jó! Már olvastam valahol erről a blogról, de szerintem ott elfelejtették megemlíteni, hogy a ruhákat végül eladományozza. Pedig így kerek a történet...
    Néha túrok bolhapiacon ilyen átalakítandó darabokat, de végül még egynek sem mertem nekiállni - na nem mintha veszteni valóm lenne. :P

    VálaszTörlés